Хочете щоб камін горів довго - топіть його правильно! Як топити камін
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Хочете щоб камін горів довго - топіть його правильно!

Ви хочете як можна рідше завантажувати дрова в камін і насолоджуватися теплом у будинку тривалий період.
Не знаєте, як правильно розпалювати камін і що робити, щоб дрова в каміні горіли довго і ефективно.
Сумніваєтеся, що топку можна завантажувати дровами двічі на добу.
Отже, вчимося розпалювати камін правильно!

Отже, вчимося розпалювати камін правильно!

Правильно розпалювати камін — це коли вогонь починає розгоратися зверху вниз, а не як ми звикли (у вигляді "індіанського вогнища").

.

Палити в каміні на зразок вогнища недоцільно. Пояснимо чому. Щоб отримати велику кількість тепла, потрібно завантажити достатню кількість дров. Укладаючи дрова способом “індіанське вогнище”, ми зможемо закласти лише кілька полін, які швидко згорять і віддадуть мало тепла. Як наслідок, через короткий проміжок часу потрібно буде робити наступне завантаження палива. Отже, закладаючи дрова у вигляді "вогнища", ми отримаємо красиве полум'я, яке дуже швидко згорить.

Щоб ефективно використовувати переваги камінної топки, треба дрова спалювати "зверху - вниз". Цей спосіб полягає те в тому, що ми викладаємо дрова починаючи з великих полін, а закінчуємо тонкими. Товсті поліна укладаються на дно топки, а дрібні тріски - в самому верху. Щоб забезпечити хороші умови для горіння дров, подальші шари слід укладати перпендикулярно до попередніх: перші уподовж, наступні упоперек.

На практиці розпалювання каміна виглядає приблизно так:

На дно топки вздовж вкладається три досить великі поліна сушеного впродовж 3 років дуба.

У другому шарі розташовуються вже тонші і коротші поліна сушеного чотирирічного буку. Оскільки вони коротші, то ідеально підходять для розташування упоперек топки. Декілька шматків також укладається на порожнє місце біля полін дуба. Таким чином в каміні знаходиться досить велика кількість палива, яке має забезпечити декілька годин роботи.

На поліна буку укладається ще одне дубове поліно, але трохи дрібніше. Його завданням є створення порожнього простору між товстими шматками буку і дрібними коленими трісками, які надалі розмістяться в самому верху, ближче до задньої стінки. Завдяки цьому в процесі згорання, вони не падатимуть на скло.

Між цих сухих трісок вкладається один шматок розпалювача. Цього цілком достатньо, щоб розпалити вогонь і суху, дрібну деревину.

Завантажений таким чином камін, можливо не виглядає надто ефектно, але, однозначно, забезпечить тепло у будинку протягом щонайменше декількох годин. Зверніть увагу, максимальна кількість дров в топці не може бути більше ніж ¾ висоти камери згорання.

Спалювання дров “зверху вниз" - дуже ефективний метод. Використовуючи його, ви зможете завантажувати камін всього двічі в добу і не перетворетесь на кочегара. Окрім цього, цей спосіб має ще одну важливу перевагу: чисте камінне скло. При розпалюванні каміна "згори", перший вогонь знаходиться досить високо і він не здатний забруднити скло. А саме в перші хвилини займання полум'я найчастіше забруднюється скло, оскільки топка залишається ще холодною.

Після 30 хвилин процес горіння проходить вже активно: горять не лише дрібні тріски, але і поліна буку, що знаходяться в другому шарі. Як видно, скло чисте.

Через годину від розпалення каміна в приміщенні стає жарко. В цей час вже можна перевести подачу повітря в середнє положення.

В процесі такої закладки використовується приблизно така кількість дров :

10 кг сухих букових полін
16,5 кг сухих дубових полін
2,4 кг, дрібних трісок для розпалювання

Тобто, в середньому 30 кг дров повинні забезпечити роботу каміна на 8-12 годин.

Після закінчення горіння першої закладки дров, ви отримаєте на дні топки невелику кількість розжареного вугілля. Його і використовуватимете для розпалювання наступної закладки. Завдяки цьому, ви не допустите повного вихолодження топки і не витратите зайвих дров на її повторне розігрівання. Як ви помітили, дрова в камін закладалися на жар і попіл, що залишилися з минулого спалювання. Цей попіл не заважатиме проходженню повітря, адже в якісних камінних топках кисень поступає не через колосник, а спеціальним каналом, який знаходиться значно вище дна топки.

Єдине що потрібно буде зробити, це закласти нову порцію дров і відкрити приплив повітря на максимум.

Отже, щоб ефективно і довго палити дровами в каміні треба:

- - Мати сухі листяні дрова (вони віддадуть максимальну кількість енергії).
- Спалювати дрова в каміні “зверху вниз", укладаючи поліна у вказаній вище черговості.
- Правильно управляти припливом повітря. (Тут вже треба експериментувати. Якщо повітря прикрити занадто сильно, процес спалювання буде неповним і замість тепла ви отримаєте дим і запах. Якщо зовсім не прикривати - деревина згорить дуже швидко).
- Купити топку з можливістю підведення зовнішнього повітря (бажано не через колосник).

У цій статті ми спробували дати вам корисні поради, але досвіду ви повинні набути особисто в процесі практики.

У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.