0
Товари у кошику Товари у кошику на суму
0

Які проблеми можуть виникати через налипання сажі в димохідному каналі і як з цим боротися?

В наслідок згоряння дров всередині каміна в димохід спрямовуються не лише гази, але ій недогорілі частинки палива, а також різноманітні окиси і смоли. Більш легкі складові цього сміття відразу ж випаровуються разом з димовими газами. Решта ж - осідають усередині димоходу і утворюють щільний шар сажі і кіптяви. Величезна кількість цих відкладень утворюється на горизонтальних частинах димового каналу, виступах і нерівностях, а також в кутах. Чим довше експлуатується камін - тим більша кількість сажі утворюється. Згодом її скупчення можуть поступово скорочувати переріз димоходу і порушувати оптимальний процес горіння, а також зменшувати тягу в конструкції. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Основних причин появи надлишку сажі всередині димових каналів є кілька. Це може бути через:: Погану термоізоляцію димаря; Помилки в конструкції; Використання занадто вологих або надмірно смолянистих дров; Неграмотну експлуатацію каміна.
Згодом надлишок сажі в димовому каналі може привести до таких небезпечних наслідків. 1) Серйозне підвищення пожежної небезпеки. Сажа в великих кількостях може загорятися. Температура її горіння досить висока і може запросто зруйнувати конструкцію димового каналу. Більш того, можуть спалахнути прилеглі дерев'яні перекриття і пожежа пошириться на весь будинок. Чим більше скупчення сажі - тим вище ризик загоряння. Достатньо влучити одній іскрі від каміна в смолянисту масу і пожежі не уникнути. За статистикою саме ця проблема є однією з найбільш частих причин виникнення пожежі в невеликих будинках з дерева. Горить сажа недовго (всього пару хвилин), але температура цього процесу може досягати 800 -1000 градусів. Для прикладу, оптимальний температурний режим вихідних газів в димоході - 150 - 400 градусів, в топці на 200-300 вище. Тому витримати такий вогонь конструкція не в змозі. Винятками можуть бути системи з кераміки або цегли, і то тільки при короткому горінні. «Симптоми» горіння сажі очевидні. Це невеликий і яскравий вогняний спалах, що викидається з гирла димоходу, або яскраві іскор, що чимось нагадує феєрверк. 2) Руйнування димовідводу каналу. Надлишок сажі заважає нормальному прогріванню стінок каналу для відводу диму. В результаті активно конденсуються водяні пари і різноманітні смоли. Це відбувається в наслідок різкого перепаду температур між внутрішнім і зовнішнім контурами труби для відводу диму. Через змішування утвореного водяного конденсату з домішками сірки і окислювачів що виходять в результаті горіння, утворюється кислота. Вона в свою чергу, завдяки ефекту прогорання, руйнує металеву або цегляну основу димоходу. Спочатку деформується не сама прилегла до каміна частина труби, а більш далекі елементи у оголовка. Цей процес можна помітити зовні, якщо звернути увагу на руйнування камінної кладки або брудні потьоки навколо димаря. Вплив конструкції димаря на утворення сажі Уникнути таких негативних проблем можна ще на етапі планування конструкції. Обладнайте димохід так, щоб там було якомога менша кількість вигинів і місць для потенційного скупчення сажі. Так само необхідно буде якомога раніше продумати способи очищення системи. Для цього рекомендується установка спеціальної потрійної конструкції з відводами для прочищення димоходу (ревізії), а також вільного доступу до верху труби. Також частково подібну проблему можна вирішити, вставивши в старий димохідний канал з цегли додаткову труби з нержавіючої сталі (такий спосіб називається гільзуванням). Така конструкція дозволить з одного боку максимально швидко проходити димовим парам, за рахунок кращої тяги, з іншого - зовнішній шар цегли краще збалансовує різницю температур і буде перешкоджати миттєвому утворення конденсату. Оптимальні варіант - установка димоходу з кераміки. Такий матеріал має гарну теплоємність, а також непогано витримує агресивну дію утворених кислот і сажі. Залежність кількості виникнення сажі від палива Сажа утворюється в результаті горіння будь-яких порід деревини, як листяних, так і хвойних. Різниця тільки в її кількості і інтенсивності виникнення . Так, саме рясна поява спостерігається в результаті горіння недавно зрубаних полін, дров з корою і матеріалу м'яких хвойних порід. Також більш вологе паливо дає високу ймовірність появи сажі і водяних крапель в димовому каналі. Виходячи з різновиду деревини та інших супутніх чинників, утворена сажа може мати різний колір і консистенцію. Так, вона може бути пухкою, летючою, дрібнозернистою, жирною або блискучою. Основний ризик займання в більшості випадків представляє тільки смоляниста сажа. Оптимальним паливом для каміна вважаються колоті дрова листяних порід. Найкраще якщо вони побудуть під навісом біля року, в цьому випадку дерево відмінно просохне. В наслідок згоряння просушеної осики може утворюватися жар, який спалить смоляні відкладення в димоході. Також непоганим способом впоратися з такою проблемою є система вторинного допалювання газів. В результаті її роботи паливо прогорає ефективніше і побічні продукти не утворюються. Чи впливає тяга в димоході на появу сажі? Так, чим вона сильніша, тим швидше відбувається процес і паливо не встигає вигоряти повністю. Це означає, що сажа утворюється в набагато більших кількостях. Те ж саме відбувається якщо повітря в топку надходить мало. У цьому варіанті подій в димоході гази починають відразу ж остигати і з'являється конденсат. Він в свою чергу сприяє появі кислот і руйнування каналу для відводу диму. Також слід зазначити, що чим більше в димоході накопичилося сажі, то менше буде тяга. При грамотному розрахунку тяги саме під конкретну варіацію каміна і димаря, процес горіння буде оптимальним і сажа на внутрішній стороні каналу диму буде з'являтися в дуже невеликих кількостях. Як правильно чистити димохід від сажі? Прочищення димовідвідного канал каміна повинна проводитися з періодичністю 1-2 рази в сезон (все залежить від частоти і інтенсивності використання агрегату). Для цього треба викликати спеціального майстра, який ретельно обстежує конструкцію на наявність сажі або тріщин. Найбільше увагу треба приділяти вигинам, горизонтальним поверхням і важкодоступним місцям. Після діагностики сажа віддаляється механічним способом. В результаті сажа обпадає в топку каміна. Також використовуються спеціальні пилососи, які перешкоджають обпаданню сажі безпосередньо в приміщення. Багато хто ставить питання - чи можна випалювати сажу в димарі? Варто сказати, що зайняття це дуже небезпечне, особливо якщо конструкція була змонтована без дотримання пожежних норм. Краще використати недавню розробку під назвою "поліно сажотрус" (вона не підходить для труб з величезним скупченням сажі). Принцип роботи такого способу дуже простий. Мінеральні речовини з поліна вступають в контакт з сажею і перетворюють її у тверду речовину, яка повністю розчиняється в результаті горіння, що кришиться.. Як же уберегти свій димар від зайвого накопичення сажі? Зробити це досить просто. Важливо лише виконувати такі прості правила: Використати як розтоплення дрова з мінімальним вмістом смол. Ідеально підійдуть висушені листяні породи, бажано колені. Забезпечити теплоізоляцію металевої складової димаря. Наявність в конструкції спеціального ревізійного вікна для нормального регулярного очищення. Регулювання процесу горіння за допомогою різних режимів, для повноцінного згорання усього палива. При конструюванні димаря використати мінімальну кількість кутів і изигибов. Регулярно перевіряти димар і замовляти послугу прочищення у професіоналів. Дотримуючись таких простих правил, ви зможете мінімізувати кількість сажі і таким чином повністю узабезпечити свій камін і мати можливість насолоджуватися вогнем не переживаючи за пожароопасность конструкції.
У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.
Детальніше:

Підготовка каміна до опалювального сезону

Грамотна підготовка каміна до опалювального сезону - запорука його надійної роботи Осінь - вже увійшла в наше життя і перші серйозні холоди стукають в дім. Це означає, що варто подумати про підготовку опалювальної системи від каміна до нового сезону. Спробуємо розібратися, як це правильно зробити і чому не варто відкладати подібні роботи. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Завтра - може бути вже пізно Не варто відкладати підготовчі роботи, пов'язані з каміном до зими. По-перше, після того як вдарять перші морози, вам вже необхідно буде опалювати будинок і важливо знати, що система повністю налагоджена і працює безперебійно. По-друге - сажотруси люди вельми зайняті і чим ближче підходить сезон обігріву, тим складніше вам буде скористатися послугами досвідченого фахівця. Подумайте про паливо Найкраще це було зробити ще навесні, для того щоб дрова змогли нормально відлежатися і просохнути. Якщо ж, з якоїсь причини ви цього не зробили - біжіть запасатися деревиною як можна швидше. Підготовка каміна до опалювального сезону Займіться очищенням димоходу Для цього обов'язково буде необхідно звернутися до послуг спеціаліста. Сажотрус проведе попередній огляд системи, очистить димохідну трубу від сажі, попелу і залишків недогорілої деревини. Завдяки цьому відновиться нормальна тяга в каміні. Очищення камінної топки Це останній крок підготовки системи до опалювального сезону. Усуньте все сміття з топки, попіл ретельно пропилососьте. Скло помийте професійними миючими засобами. Обов'язково проведіть огляд конструкції камери згоряння. Також пильну увагу приділіть прокладкам на склі і дверках. Якщо вони сильно зносилися - замініть. В іншому випадку можливі серйозні тепловтрати в процесі експлуатації. Такі прості кроки допоможуть вам макси мально підготувати камінну топку до опалювального сезону і увійти в зиму з упевненістю в теплі і комфорті.  
У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.
Детальніше:

Переваги та недоліки паливних брикетів і дров

Найчастіше паливні брикети виготовляють з відходів деревини, таких як тирса. Її спресовують під високим тиском . Теоретично вони мають горіти, як дрова. Але насправді це не завжди так. Між цими двома типами палива є істотні відмінності, тому Ви повинні знати коли і яке паливо краще використовувати. Існує думка: якщо опалювати будинок каміном весь опалювальний сезон, то краще поєднувати брикети і дрова. У цій статті Ви знайдете зібрані та перевірені переваги і недоліки брикетів і дерева. Для деяких, дефект може бути перевагою, для інших - навпаки. Це мої спостереження та суб'єктивна точка зору. Проте, я сподіваюся, що вони допоможуть хоча б одній людині вирішити питання чим палити в каміні: дрова чи пресовані брикети? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Переваги паливних брикетів: Ідеально підходить в якості палива для камінів, печей, твердопаливних котлів; Доступність в продажі. Брикети можна придбати в супермаркетах, магазинах, інтернеті тощо; Брикети упаковують в зручну упаковку, яка не забруднює під час транспортування і зручно зберігати; Теоретично брикети мають мати вологість менше ніж 10%; Хороші брикети мають високу енергетичну цінність, яка генерує велику кількість тепла протягом тривалого часу; Брикет згорає до кінця, не залишає багато попелу; Хороші брикети не забруднюють димохід і не викликають корозію; При спалюванні брикетів не забруднюється скло; Хороший брикет не розсипається і не перетворюється в купу тирси; Зола з брикету це досить хороше природне добриво; Оплачуючи за 1000 кг брикетів, отримуємо 1000 кг брикетів;Не засмічує екологію; Брикети можна покласти в камін і певний період не докладати brikety dla kamina 1 Недоліки деревних брикетів: Брикети треба купувати тільки хорошої якості, бо не кожен продукт з пресованої стружки має право називатися паливним брикетом; Не можна купувати брикети з тирси МДФ, фанери, плит чи з іншого сміття. Спалювання таких псевдо брикетів приведе до засмічення каміна та димового каналу; Також не рекомендується використовувати брикети з соснових порід дерев, оскільки там є залишки смоли; Ви можете купити брикети з високою вологістю; Висока ціна (за винятком, якщо є можливість скористатися акційними пропозиціями); Брикети не дають гарного полум’я, але дають високу температуру; Палити брикети потрібно вчитися, оскільки горіння суттєво відрізняється від горіння дров ______________________________________________________________________________________________________________________________ Переваги дров: Горить гарне полум'я, яке додає кімнаті з каміном романтичний настрій; Відновлювальне, екологічно чисте джерело енергії; Легкозаймисті; Великі, не рубані поліна будуть достатньо довго горіти, зберігати тепло і жар в каміні; При очищенні лісу від сухостою, дрова можна отримати майже безкоштовно; Дрова легко доступні і порівняно не дорогі. chym palyty v kamini drova Недоліки дров: Дуже часто, деревина не згорає до кінця, залишаючи великі куски вугілля. Хоча багато залежить від конструкції самого каміна та принципу згорання в ньому; Свіжо зрізана деревина не підходить для спалювання ні в каміні ні в печі. Вона дасть стільки вологи, що вогонь буде гаснути сам по собі; При спалюванні дров, ми спалюємо кору, яка має смолу. Це забруднює скло і камін; Деревина має полежати як найменше 1,5 роки, щоб отримати природну сушку; Сухі дрова – це досить не дешеве задоволення, тому краще запастись на рік-два на перед; Потрібно місце для зберігання дров;Вологі дрова будуть тліти та генерувати багато диму   _______________________________________________________________________________________________________________________________ Дрова і брикети мають одну спільну перевагу – це нульовий баланс викиду вуглекислого газу. Деревина при згоранні викидає рівно стільки вуглекислого газу скільки отримала його в процесі фотосинтезу.
Відомо також, що кількість викидів вуглекислого газу залежить і від самого процесу горіння. Якщо котел чи камін піролізного типу, то ми отримуємо мінімальну кількість викидів вуглекислого газу в повітря. З точки зору емісії, деревина найменш шкідливий вид палива. Якщо ми будемо долучатися до відновлення лісових насаджень, то такого виду палива вистачить нашим дітям, внукам і т.д.
У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.
 
Детальніше:

Чим палити в каміні?

Чи можна палити в каміні вугіллям? Які наслідки можна очікувати при спалюванні неякісних дров? Ось про це ми з Вами і поговоримо... В каміні потрібно палити дровами. Найкраще - це дрова листяних порід дерев. Найефективнішими вважаються граб, бук, береза. Дуб можна підмішувати, оскільки він дає вищу температуру горіння. Не рекомендується палити хвойними породами дерев, через високий вміст смоли. Під час горіння вся ця смола осідатиме на стінках камінної топки, склі та димовому каналі. Камін буде швидко забруднюватися, а димовий канал звужуватися. Цим самим і погіршуватиметься тяга димоходу. Такі забруднення досить складно усунути.  Якщо ж не очистити димовий канал, це тягне за собою пожежну небезпеку. Дрова або деревні брикети kominek 300x225Часто в інструкції до каміна можемо прочитати, що заборонено палити вугіллям. По-перше температура горіння вугілля набагато вища, ніж температура спалювання деревини. Розігріте вугілля може спричинити деформацію камінної топки і димового каналу. Інша річ, якщо іде мова про відкриті топки, в яких температура горіння не така висока, як в камінах закритого типу. Але, з точки зору безпеки, використовувати вугілля для відкритого каміна категорично заборонено! Це може загрожувати не тільки здоров'ю, але й життю людини. Якщо вугілля спалювати для отримання високих температур, то виділятиметься чад, тобто окис вуглецю, який ще називають "тихим вбивцею". В каміні також не можна спалювати залишки старих меблів. На них може бути лак чи фарба, які при випаровуванні будуть виділяти шкідливі речовини та неприємний запах.   Ці речовини відкладаються на стінках разом з сажею, і під впливом високої температури можуть зайнятися. Чи залежить ефективність каміна від виду палива? chym palyty v kaminiПри виборі палива для каміна (а особливо каміна для опалення) не потрібно забувати про залежність ефективності каміна від якості дров. Повернемося ще раз до хвойних. Вони не дають достатньої потужності, оскільки швидко спалахують і не тримають жару. Практично теж саме стосується і мокрих дров, але вони будуть просто тліти. Якщо взяти хорошу якісну топку, а в неї покласти тоненькі, мокрі чи хвойні дрова, - вона може не виправдати Ваші сподівання. Якщо говорити про брикети, то теж слід звертати увагу на їхній склад.  З досвіду можу сказати, що по двох годинах після того як вогонь згас в каміні з водяним контуром Lechma PL-210 Eco, трималася температура води в каміні 65*С і циркуляційний насос ганяв в систему опалення. Дрова були сухі, в діаметрі приблизно 25-30см. Вистачило 3 таких поліна на одну закладку.    
У Вас есть вопросы? Можете задать их прямо сейчас! Пожалуйста, заполните форму ниже и отправьте ее нам.
Детальніше:

Яку кількість дров потрібно заготувати на зиму?

Перш ніж купити котел чи камін на дровах, зазвичай, виникає питання: "Скільки дров потрібно заготовити, щоб вистачило на всю зиму?"
І це питання досить актуальне, оскільки альтернативне опалення планується для того, щоб економити. Тому попробуємо порахувати. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- «Які дрова?!!! Ми дожили до такої цивілізації як газ!» - досить часто можна почути, коли пропонуєш джерело альтернативного опалення. Але, не слід забувати про те, що у нас унікальна держава і, найчастіше, нас чекає два варіанти розвитку подій: маловірогідний або найгірший.
Весь цивілізований світ вже давно використовує перевірені і, головне, відновлювальні джерела енергії: дрова, вугілля, солома - все те ж саме, що й використовували наші предки. Але сьогодні ми можемо застосовувати для цього більш ефективне та сучасне обладнання.
Мати твердопаливний котел чи опалювальний камін на дровах в газифікованому будинку – це не розкіш, а правильний підхід.  opalennya drovamy Отже, перейдемо до головного. Скільки дров потрібно на зиму? Здається досить все просто: середній добовий розхід помножити на кількість днів в опалювальному сезоні і на площу будинку. Але потрібно врахувати ще й наступне: об’єм приміщення; калорійність дров чи брикетів; ККД каміна чи котла тепловтрати будинку, і багато іншого, в тому числі і радіус кривизни рук майстра (саме цей показник може знизити ефективність опалення і прирівняти його до нуля).   Для прикладу візьмемо будинок площею 150кв.м., утеплений згідно з вимогами. В найхолодніший період потрібно буде 100Вт/м². Візьмемо середній розхід – 50Вт/м². і опалювальний сезон 7 місяців (214днів).
150м²*50Вт/м²*24год*214днів=38,52 МВт/год, це приблизно 33Гкал. Питома теплота згорання дров з вологістю 0% = 4440 ккал/кг.  Якщо сушити їх в природній сушці 2 роки, то вологість становитиме приблизно 20%. Відповідно питома теплота згорання становитиме 3400 ккал/кг. ККД твердопаливного опалювального каміна чи котла візьмемо 70%. Отже, вираховуємо кількість дров:
33000ккал•1000/3400ккал/кг/ 0,7/0,730 кг/м³≈19 м³,
де 0,730 кг/м³, — густина дубових дров.
Якщо говорити про клен чи березу ця цифра буде 21,3 м³, а сосну - 26,4 м³.
В залежності від погоди та тепловтрат будинку розхід може змінюватися як в одну так і іншу сторону. Питома теплова здатність різних порід деревини  Порода дерева  Масова теплотворна здатність (ккал)  Густина сухого дерева (г/см3) Питома теплотворна здатність (ккал)  Дуб  4857  0,64  3108 Береза   4919  0,57  2804 Сосна  5064  0,42  2127 Вільха  4878  0,43  2097 Ялина  4857  0,38  1846 Осика  4779  0,37  1768 Які дрова повинні бути? Як вже згадували вище, найкраще використовувати листяні породи дров вологістю не більше 20%. Якщо говорити про опалювальний камін, дрова мають бути довжиною 30-40см, діаметр не менше 20см. В таблиці наводимо дані по продуктивності листяних порід дерев: Вид дерева Опалювальні можливості кВт*год/м3              кВт*год/кг Граб 2200 4,2 Бук 2100 4,2  Дуб 2100 4,2  Ясень 2100 4,2  Береза 1900 4,3  Клен 1900 4,1 Вільха 1500 4,1  Верба 1400 4,1 Тополя 1400 4,2 
У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.
Детальніше:

Хочете щоб камін горів довго - топіть його правильно!

Ви хочете як можна рідше завантажувати дрова в камін і насолоджуватися теплом у будинку тривалий період.
Не знаєте, як правильно розпалювати камін і що робити, щоб дрова в каміні горіли довго і ефективно.
Сумніваєтеся, що топку можна завантажувати дровами двічі на добу.
Отже, вчимося розпалювати камін правильно! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Отже, вчимося розпалювати камін правильно! Правильно розпалювати камін — це коли вогонь починає розгоратися зверху вниз, а не як ми звикли (у вигляді "індіанського вогнища").
Палити в каміні на зразок вогнища недоцільно. Пояснимо чому. Щоб отримати велику кількість тепла, потрібно завантажити достатню кількість дров. Укладаючи дрова способом “індіанське вогнище”, ми зможемо закласти лише кілька полін, які швидко згорять і віддадуть мало тепла. Як наслідок, через короткий проміжок часу потрібно буде робити наступне завантаження палива. Отже, закладаючи дрова у вигляді "вогнища", ми отримаємо красиве полум'я, яке дуже швидко згорить. Щоб ефективно використовувати переваги камінної топки, треба дрова спалювати "зверху - вниз". Цей спосіб полягає те в тому, що ми викладаємо дрова починаючи з великих полін, а закінчуємо тонкими. Товсті поліна укладаються на дно топки, а дрібні тріски - в самому верху. Щоб забезпечити хороші умови для горіння дров, подальші шари слід укладати перпендикулярно до попередніх: перші уподовж, наступні упоперек. На практиці розпалювання каміна виглядає приблизно так: На дно топки вздовж вкладається три досить великі поліна сушеного впродовж 2 років дуба. У другому шарі розташовуються вже тонші і коротші поліна сушеного чотирирічного буку. Оскільки вони коротші, то ідеально підходять для розташування упоперек топки. Декілька шматків також укладається на порожнє місце біля полін дуба. Таким чином в каміні знаходиться досить велика кількість палива, яке має забезпечити декілька годин роботи. На поліна буку укладається ще одне дубове поліно, але трохи дрібніше. Його завданням є створення порожнього простору між товстими шматками буку і дрібними коленими трісками, які надалі розмістяться в самому верху, ближче до задньої стінки. Завдяки цьому в процесі згорання, вони не падатимуть на скло. Між цих сухих трісок вкладається один шматок розпалювача. Цього цілком достатньо, щоб розпалити вогонь і суху, дрібну деревину. Завантажений таким чином камін, можливо не виглядає занадто ефектно, але, однозначно, забезпечить тепло у будинку протягом щонайменше декількох годин. Зверніть увагу, максимальна кількість дров в топці не може бути більше ніж ¾ висоти камери згорання.
Вже через декілька хвилин після розпалювання вогню, в каміні горітиме "як належить". Суха деревина спалахне без проблем, і камінна топка поступово набиратиме температуру Після 30 хвилин процес горіння проходить вже активно: горять не лише дрібні тріски, але і поліна буку, що знаходяться в другому шарі. Як видно, скло чисте.
Через годину від розпалення каміна в приміщенні стає жарко. В цей час вже можна перевести подачу повітря в середнє положення. Після закінчення горіння першої закладки дров, ви отримаєте на дні топки невелику кількість розжареного вугілля. Його і використовуватимете для розпалювання наступної закладки. Завдяки цьому, ви не допустите повного вихолодження топки і не витратите зайвих дров на її повторне розігрівання. Як ви помітили, дрова в камін закладалися на жар і попіл, що залишилися з минулого спалювання. Цей попіл не заважатиме проходженню повітря, адже в якісних камінних топках кисень поступає не через колосник, а спеціальним каналом, який знаходиться значно вище дна топки. Єдине що потрібно буде зробити, це закласти нову порцію дров і відкрити приплив повітря на максимум. Спалювання дров зверху "вниз" - дуже ефективний метод. Використовую його, ви зможете завантажувати камін всього двічі в добу і не перетворитеся на кочегара. Окрім цього, цей спосіб має ще одно важливу перевагу: чисте камінне скло. При разтопке каміна "згори", перший вогонь знаходиться досить високо, і він не здатний забруднити скло. А саме в перші хвилини займання полум'я найчастіше забруднюється скло, оскільки топка залишається ще холодною. В процесі такої закладки використовується приблизно така кількість дров: 10 кг сухих букових полін 16,5 кг сухих дубових полін 2,4 кг, дрібних трісок для розпалювання Тобто, в середньому 30 кг дров повинні забезпечити роботу каміна на 8-12 годин. Отже, щоб ефективно і довго палити дровами в каміні треба: Мати сухі листяні дрова (вони віддадуть максимальну кількість енергії). Спалювати дрова в каміні “зверху вниз", укладаючи поліна у вказаній вище черговості. Правильно управляти припливом повітря (тут вже треба експериментувати: якщо повітря прикрити занадто сильно, процес спалювання буде неповним і замість тепла ви отримаєте дим і запах, якщо зовсім не прикривати - деревина згорить дуже швидко). Купити топку з можливістю підведення зовнішнього повітря (бажано не через колосник). У цій статті ми спробували дати вам корисні поради, але досвіду ви повинні набути особисто в процесі практики.
У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.
Детальніше:

Як економно обігріти будинок каміном?

Дровяные камины завоевали популярность в нашей стране, поскольку позволяют значительно снизить стоимость обогрева. Это оптимальный вариант для тех, кто ищет относительно выгодную и дешевую систему отопления для частного дома.
Об экологических и экономических преимуществах отопления дома камином убедились множество наших клиентов. Но не все они знают, как правильно топить камин? Какое топливо лучше всего использовать для сжигания в каминной топке? Почему пачкается стекло в камине?
В этой статье мы попробуем рассказать об ошибках, которые чаще всего допускаются в процессе работы камина, изложить полезные советы и рекомендации. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Як економно обігріти будинок каміном? Використовуючи камін для опалення чи догрівання будинку, ви повинні розуміти, що палити у топці необхідно з дотриманням певних правил і рекомендацій виробника. Щоб спалювати деревину максимально ефективно і, при цьому, мінімізувати ефект копчення скла, слід дбати про те, щоб в камері згорання була завжди достатньо висока температура і поступала необхідна кількість повітря. Найбільш ефективним процес горіння буде тоді, коли він поступово пройде через 3 основні фази:              розпалювання                           основне горіння                    догорання.                Розпалювання - притік повітря має бути відкритий максимально. Основне горіння - у цій фазі потрібно поступово прикривати притік повітря. Догорання - притік повітря має бути перекритий на тривалий час майже на 90%, а протягом останньої години відкритий на максимум з метою остаточного догорання деревини, а після цього цілком зачинений.   Дуже важливим є правильне дозування повітря, необхідного для процесу спалювання дров. Занадто мала кількість повітря не дозволяє отримання оптимальної температури згорання і спричиняє надмірне задимлення і виділення сажі, забруднення скла і димоходу. Занадто велика кількість повітря спричиняє занадто швидке згорання палива і втрати тепла. Проведення безперервного контролю над процесом спалювання дуже вигідно впливає на продуктивність топки і чистоту віконного скла. Однак в реальних умовах при ручному керуванні, на жаль, цього досить важко досягти. У сучасних системах повітряного опалення оптимальний притік повітря для згорання забезпечує електронний регулятор. Використовуючи датчики вимірювання температури в камері згорання, він управляє дроселем подачі повітря. Він працює так, щоб процес згорання відбувався завжди максимально ефективно і без ефекту копчення. Використання цієї автоматики сприяє підвищенню продуктивності каміна. Найчастіші помилки, які припускаються під час паління в каміні: Спалювання деревини занадто великої вологості (оптимальна вологість не більше ніж 20%) Розпалювання без поступового зростання температури (докладання декількох дрібних шматків деревини, а після цього відразу товстого поліна) Докладання занадто товстих шматків деревини (коли камера згорання не є добре розігрітою) Докладання занадто малої кількості деревини або постачання занадто великої кількості повітря по відношенню до завантаженої деревини (камера згорання тоді не досягає оптимальної температури) Спалювання дров в одному режимі , без регулювання. Абсолютне закривання притоку повітря перед закінченням процесу згорання (процес спалювання тоді проходить з ефектом копчення, виділяється надмірна кількість сажі). Декілька порад: Заготувати дрова різної товщини (три розміри), щоб досягти оптимальної температури в камері згорання Палити листяними сухими дровами з найменшим вмістом смолистих речовин. Однак важливо пам'ятати, що дубові дрова, крім що є висококалорійними, містять велику кількість кори, дубильних речовин і кислот , що спричиняє закопчення топки і димоходу. Тому його добре змішувати з іншими породами дров. Ми рекомендуємо використовувати граб, бук, акацію, березу. Позитивно на процес згорання впливають всілякі акумуляційні елементи, що монтуються на топці. Вони відбирають тепло від продуктів згорання і поступового його віддають.. І на останок, жодні маніпуляції і рекомендації вам не допоможуть досягти високих параметрів ефективності каміна, якщо в нього встановлена примітивна камінна топка, не призначена для тривалої і постійної роботи. Як вибрати якісну топку для опалення читайте тут  
У Вас є питання? Можете задати їх прямо зараз! Будь ласка, заповніть форму нижче і відправте її нам.
Детальніше:

Проблеми при розпалюванні камінної топки

Чому камін димить?
Буває, що дим потрапляє до кімнати і це дуже небезпечно для жителів.
Приводом для виникнення такої ситуації може бути як негерметична топки, так і недостатній переріз димаря.
Про ті і інші причини поганого горіння, а також про те, чому виникають проблеми при розпалюванні - в статті.
Детальніше:

Яндекс.Метрика