Хочете щоб камін горів довго – експлуатуйте його правильно!

Ви хочете якомога рідше завантажувати дрова в камін і насолоджуватися теплом у будинку тривалий період? Не знаєте, як правильно розпалювати камін? І що робити, щоб дрова в каміні горіли довго і ефективно? Сумніваєтеся, що камінну топку можна завантажувати лише двічі на добу?

Отже, вчимося як розпалювати камін правильно!

Як правильно розпалювати камін — це коли вогонь починає розгорятися зверху вниз, а не у вигляді ватри, (як ми звикли). Палити в каміні на зразок вогнища недоцільно. Пояснимо чому.
Щоб отримати велику кількість тепла, потрібно завантажити достатню кількість дров. Укладаючи дрова у ватру, ми зможемо закласти лише кілька полін, які швидко згорять і віддадуть мало тепла. Тому через короткий проміжок часу знову потрібно буде робити наступне завантаження палива.
Отже, закладаючи дрова у вигляді “вогнища”, ми отримаємо красиве полум’я, яке дуже швидко згорить.Щоб ефективно використовувати переваги камінної топки, треба дрова спалювати “зверху вниз”. Цей спосіб полягає в тому, що ми викладаємо дрова, починаючи з великих полін, а закінчуємо тонкими. Товсті поліна укладаються на дно топки, а дрібні тріски – в самому верху. Щоб забезпечити хороші умови для горіння дров, подальші шари треба укладати перпендикулярно до попередніх: перші уподовж, наступні упоперек.

На практиці розпалювання каміна виглядає приблизно так:

На дно топки вздовж укладається три досить великі поліна сушеного впродовж 2 років бука або граба.
У другому шарі викладаються впоперек вже тонші і коротші сухі поліна. Третім шаром викладаємо вже тріски, під які кладемо кубик розпалювача чи папір. Завантажений таким чином камін можливо не виглядає ефектно, але, однозначно, забезпечить тепло у будинку щонайменше протягом декількох годин.

Зверніть увагу: дрова в топці не можуть займати більше, ніж ¾ висоти камери горіння.

Уже через декілька хвилин після розпалювання вогню, він виглядатиме “як належить”. Суха деревина спалахне без проблем і камінна топка поступово набиратиме температуру.
Після 30 хвилин процес горіння проходить уже активно: горять не лише дрібні тріски, але і поліна буку, що знаходяться в другому шарі. Як видно, скло чисте.
Після закінчення горіння першої закладки дров ви отримаєте на дні топки невелику кількість розжареного вугілля. Його і використовуватимете для розпалювання наступної закладки. Завдяки цьому ви не допустите повного охолодження топки і не витратите зайвих дров на її повторне розігрівання. Як ви помітили, дрова в камін закладалися на жар і попіл, що залишилися з минулого спалювання. Цей попіл не заважатиме проходженню повітря, адже в якісних камінних топках кисень надходить не через колосник, а спеціальним каналом, який знаходиться значно вище дна топки.
Єдине, що потрібно буде зробити,- це закласти нову порцію дров і відкрити приплив повітря на максимум. Спалювання дров “зверху вниз” – це дуже ефективний метод. Використовуючи його, ви можете завантажувати камін усього двічі за добу і не перетворитися в кочегара.
Окрім того, цей спосіб має ще одну важливу перевагу: чисте камінне скло. При розпалюванні каміна “згори” перший вогонь знаходиться досить високо і він не здатний забруднити скло. Саме в перші хвилини займання полум’я найчастіше забруднює скло, оскільки топка залишається ще холодною.

Отже, щоб ефективно і довго палити дровами в каміні, треба:

Мати сухі дрова листяних порід дерев

(вони віддадуть максимальну кількість енергії).

Спалювати дрова в каміні “зверху вниз”,

укладаючи поліна у вказаній вище черговості.

Правильно керувати припливом повітря

(тут вже треба експериментувати: якщо приплив повітря прикрити занадто сильно, то процес спалювання буде не повним і замість тепла ви отримаєте дим і запах;якщо зовсім не прикривати – деревина згорить дуже швидко).

Купити топку з можливістю підведення зовнішнього повітря

(бажано не через попільник).

Отримайте консультацію не виходячи з дому

Залиште нам свої контакти і ми відповімо на всі Ваші запитання

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!