Хочете щоб камін горів довго – експлуатуйте його правильно!

[:ua]

Ви хочете якомога рідше завантажувати дрова в камін і насолоджуватися теплом у будинку тривалий період? Не знаєте, як правильно розпалювати камін? І що робити, щоб дрова в каміні горіли довго і ефективно? Сумніваєтеся, що камінну топку можна завантажувати лише двічі на добу? 

Отже, вчимося розпалювати камін правильно!

Правильно розпалювати камін — це коли вогонь починає розгорятися зверху вниз, а не як ми звикли (у вигляді ватри).

Палити в каміні на зразок вогнища недоцільно. Пояснимо чому. Щоб отримати велику кількість тепла, потрібно завантажити достатню кількість дров. Укладаючи дрова у ватру, ми зможемо закласти лише кілька полін, які швидко згорять і віддадуть мало тепла. Як наслідок, через короткий проміжок часу потрібно буде робити наступне завантаження палива. Отже, закладаючи дрова у вигляді “вогнища”, ми отримаємо красиве полум’я, яке дуже швидко згорить.Щоб ефективно використовувати переваги камінної топки, треба дрова спалювати “зверху – вниз”. Цей спосіб полягає те в тому, що ми викладаємо дрова починаючи з великих полін, а закінчуємо тонкими. Товсті поліна укладаються на дно топки, а дрібні тріски – в самому верху. Щоб забезпечити хороші умови для горіння дров, подальші шари слід укладати перпендикулярно до попередніх: перші уподовж, наступні упоперек.

На практиці розпалювання каміна виглядає приблизно так:

На дно топки вздовж вкладається три досить великі поліна сушеного впродовж 2 років бука або граба

 

 

 

У другому шарі викладаються вже тонші і коротші сухі поліна, які викладаються впоперек.

 

 

 

 

На третії шар викладаємо вже тріски, під які кладемо кубик розпалювача чи папір

 

 

 

 

Завантажений таким чином камін, можливо не виглядає ефектно, але, однозначно, забезпечить тепло у будинку протягом щонайменше декількох годин.

Зверніть увагу, дрова в топці не можуть займати більше ніж ¾ висоти камери горіння.

 

Вже через декілька хвилин після розпалювання вогню, вогонь виглядатиме “як належить”. Суха деревина спалахне без проблем, і камінна топка поступово набиратиме температуру

 

 

Після 30 хвилин процес горіння проходить вже активно: горять не лише дрібні тріски, але і поліна буку, що знаходяться в другому шарі. Як видно, скло чисте.

 

 

Після закінчення горіння першої закладки дров, ви отримаєте на дні топки невелику кількість розжареного вугілля. Його і використовуватимете для розпалювання наступної закладки. Завдяки цьому, ви не допустите повного вихолодження топки і не витратите зайвих дров на її повторне розігрівання. Як ви помітили, дрова в камін закладалися на жар і попіл, що залишилися з минулого спалювання. Цей попіл не заважатиме проходженню повітря, адже в якісних камінних топках кисень поступає не через колосник, а спеціальним каналом, який знаходиться значно вище дна топки.Єдине що потрібно буде зробити, це закласти нову порцію дров і відкрити приплив повітря на максимум.

Спалювання дров зверху “вниз” – дуже ефективний метод. Використовую його, ви зможете завантажувати камін всього двічі в добу і не перетворитеся на кочегара. Окрім цього, цей спосіб має ще одно важливу перевагу: чисте камінне скло. При разтопке каміна “згори”, перший вогонь знаходиться досить високо, і він не здатний забруднити скло. А саме в перші хвилини займання полум’я найчастіше забруднюється скло, оскільки топка залишається ще холодною.

Отже, щоб ефективно і довго палити дровами в каміні треба:

Мати сухі дрова листяних порід дерев (вони віддадуть максимальну кількість енергії).
Спалювати дрова в каміні “зверху вниз”, укладаючи поліна у вказаній вище черговості.
Правильно керувати припливом повітря (тут вже треба експериментувати: якщо повітря прикрити занадто сильно, процес спалювання буде неповним і замість тепла ви отримаєте дим і запах, якщо зовсім не прикривати – деревина згорить дуже швидко).
Купити топку з можливістю підведення зовнішнього повітря (бажано не через попільник).

У цій статті ми спробували дати вам корисні поради, але досвіду ви повинні набути особисто в процесі практики.[:]

Поділитися в
Share on facebook
Facebook

Маєте

Напишіть його нам та залиште свої контакти, щоб отримати вичерпну інформацію.