0Корзина

Хочете щоб камін горів довго – експлуатуйте його правильно!

Ви хочете якомога рідше завантажувати дрова в камін і насолоджуватися теплом у будинку тривалий період? Не знаєте, як правильно розпалювати камін? І що робити, щоб дрова в каміні горіли довго і ефективно? Сумніваєтеся, що камінну топку можна завантажувати тільки два рази на добу?

Отже, вчимося як розпалювати камін правильно!

Як правильно розпалювати камін - це якщо вогонь починає розгоратися зверху вниз, а не у вигляді багаття (як ми звикли). Топити в каміні як звичайний вогнище недоцільно. Пояснимо чому.

Щоб отримати велику кількість тепла, потрібно завантажити достатню кількість дров. У багаття ми зможемо закласти лише кілька полін, які швидко згорять і віддадуть мало тепла. Як наслідок-через короткий проміжок часу потрібно буде робити наступні завантаження палива.

Отже, закладаючи дрова у вигляді «вогнища», ми отримаємо гарне полум'я, яке дуже швидко згорить. Щоб ефективно використовувати переваги камінної топки, треба дрова спалювати «зверху вниз». Цей спосіб полягає в тому, що ми викладаємо дрова, починаючи з великих полін, а закінчуємо тонкими. Товсті поліна укладаються на дно топки, а дрібні друзки - в самому верху.

Щоб забезпечити хороші умови для горіння дров, наступні шари треба укладати перпендикулярно до

попереднім: перші уздовж, такі поперек.

На практиці розпалювання каміна виглядає приблизно так:

На дно топки вздовж укладають три досить великі поліна сушеного протягом 2 років бука або граба.

Другим шаром кладуть вже тонкі і короткі сухі поліна, які складають поперек. Третім шаром викладаємо тріски, під які кладемо кубик розпалювача або папір. Завантажений таким чином камін можливо не виглядає ефектно, але, однозначно, забезпечить тепло в будинку протягом не менше кількох годин.

Зверніть увагу: дрова в топці не можуть займати більш ¾ висоти камери горіння. Уже через кілька хвилин після розпалювання вогонь буде виглядати як "треба".

Після 30 хвилин процес горіння проходить вже активно: горять не тільки дрібні друзки, а й поліна бука, що знаходяться в другому шарі. Як видно, скло чисте.

Після закінчення горіння першої закладки дров, ви отримаєте на дні топки невелика кількість розпеченого вугілля. Його і треба використовувати для розпалювання наступної закладки. Завдяки цьому, ви не допустите повного охолодження топки і не витратите зайві дрова на її повторний розігрів. Як ви помітили, дрова в камін закладалися на жар і попіл, що залишилися з минулого спалювання. Цей попіл не заважає проходженню повітря, адже в якісних камінних топках кисень надходить не через колосник, а спеціальним каналом, який знаходиться значно вище дна топки.

Єдине, що потрібно буде зробити, це закласти нову порцію дров і відкрити приплив повітря на максимум. Спалювання дров «зверху вниз» - дуже ефективний метод. Використовуючи його, ви зможете завантажувати камін всього двічі на добу і не перетворитеся на кочегара.

Крім того, цей спосіб має ще одну важливу перевагу: чисте камінне скло. При розпалюванні каміна «зверху» перший вогонь знаходиться досить високо і він не здатний забруднити скло. А саме в перші хвилини пожежі полум'я найчастіше забруднюється скло, оскільки топка залишається ще холодної.

Отже, щоб ефективно і довго топити дровами в каміні, треба:

Мати сухі дрова листяних порід дерев

(Вони віддадуть максимальну кількість енергії).

Спалювати дрова в каміні «зверху вниз»,

вкладаючи поліна в зазначеній вище черговості.

Правильно управляти припливом повітря

(Тут вже треба експериментувати: якщо повітря прикрити занадто, то процес спалювання буде неповним і замість тепла ви отримаєте дим і запах, якщо зовсім не прикривати - деревина згорить дуже швидко).

Купити топку з можливістю підведення зовнішнього повітря

(Бажано не з зольника).