Замовити дзвінок

Конденсат у каміні з водяним контуром. Причини виникнення

Конденсат в каміні - найпоширеніша проблема. Підбираючи камін з водяним контуром , Ви обов'язково почуєте багато різних думок про такий тип каміна. Швидше за все всі вони будуть заперечувати одна одній і це ще більше ускладнить Ваш вибір. Найперше, у чому вас будуть переконувати це те, що такий камін перетворить кімнату на котельню. Чи так це?

Щоб водяний камін виправдав Ваші очікування, дослухайтесь до порад фахівця, а не у любителя, у якого швидше за все навіть немає досвіду експлуатації.

Перш ніж купити камін такого типу, потрібно:

  • по-перше, враховувати специфіку опалювальної техніки, яка є в будинку,
  • по-друге, Ви заздалегідь повинні знати про основні процеси, які будуть відбуватися в каміні з водяним контуром.

А найважливішим є те, що підключення до системи опалення має виконувати фахівець.

Проблеми, які найчастіше виникають при експлуатації каміна з водяним контуром:

Найчастіше до нас звертаються з такими питанням: Чи виникатиме конденсат на внутрішніх стінках топки? Чи покриється скло чорної кіптявою? Чи з часом знижується продуктивність?

1. Спершу розглянемо, що ж таке конденсат на стінках каміна з водяним контуром і звідки він береться

Це ніщо інше, як перехід продуктів згоряння з газоподібного стану у рідкий. Причиною цього фізичного явища в камінах з водяним контуром є швидке охолодження камінної топки, яке призводить до того, що утворюється конденсат. А швидке охолодження виникає, якщо неправильна конструкція камінної топки. Тому перед купівлею потрібно поцікавитися чим конструктивно відрізняються пропоновані на ринку каміни.

Очевидно, що удосконалення конструкції камінної топки піднімає її собівартість.

На ринку ціновий діапазон на ці вироби досить широкий. Є як дуже дешеві варіанти так і дуже дорогі. Але дорогі вони не тому, що комусь хочеться заробити всі гроші світу, а здебільшого тому, що великі затрати на конструктив та виготовлення.

Наприклад, для того, щоб зменшити ризик виникнення конденсату, потрібно збільшити температуру горіння. А це можливо тільки тоді, коли камера горіння максимально герметична. Для цього виробник футерує камеру горіння шамотом або вермікулітом, жаробетоном або керамікою, а  водяний контур виносить вище камери горіння.

Це все запобігає швидкому охолодженню, а також забезпечує максимальне згоряння дров. Таким чином збільшується ефективність, бо 80% теплової енергії передається воді. 

Щоб зменшити тепловтрати через скло, дверку роблять з подвійним або потрійним склом. Таким чином вирішується проблема взаємодії двох стихій: води і вогню. Вода, яка не може мати температуру понад 85˚C, охолоджує камеру горіння, а деревина може повністю згоріти тільки при температурі вище 280˚C.

Отже, висновок: неправильно сконструйована камінна топка ніколи не буде працювати як належить!


2. Чи може виникати конденсат в каміні внаслідок неякісних дрова?

Якщо використовувати мокрі та неякісні дрова, то найдосконаліша конструкція камінної топки не врятує від накипу на стінках та склі.

Ми рекомендуємо використовувати дрова, вологість яких не більше 20% або деревні брикети, вологість яких не перевищує 8%.

Якщо використовувати неякісне паливо (з домішками клею, лаку), то на стінках топки осяде креазот, який погано впливає на метал і цим зменшить термін служби камінної топки.

Ми пропонуємо камінні топки з водяним контуром, в яких, за рахунок високої температури відбувається максимальне згорання дров, і камін ефективно нагріває систему опалення. Встановивши такий камін, Ви зможете захоплюватися полум'ям завжди через чисте скло!


3. Неправильне підключення камінної топки до системи опалення

Це також може бути причиною виникнення конденсату. Така проблема виникає досить часто і виникає вона внаслідок неправильного підключення каміна, тобто коли на звороті температура нижча ніж 45˚C. 

З точки зору фізики деревина згоряє завдяки процесу термічного розпаду деревини - газифікації і піролізу. Якщо ці фази проходитимуть правильно, то ми отримаємо чисте і продуктивне згоряння. Ці процеси можуть відбуватися лише у температурному режимі 280-500˚C, тому якщо вода знаходиться одразу в стінках камери горіння і буде надмірне охолодження топки, то однозначно виникне конденсат, а на стінках утвориться плівка з креозоту. 

Головна мета при вдосконаленні конструкції - це безпроблемна і ефективна експлуатація.

У дешевій камінній топці перевагою є ціна, а в дорогий - якість! Отже, вибір за Вами ...